Potrivit noii legi a pensiilor publice, femeile se pot pensiona începând cu vârsta de 65 de ani, adică doi ani mai târziu decât era prevăzut înainte de modificare. Femeile care doresc să continue să lucreze deși au împlinit vârsta pensionării, pot face asta până când împlinesc 70 de ani.
Conform sistemului public de pensii, se acordă puncte pentru stagiul de cotizare contributiv realizat timp de 25 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet este de 35 de ani, indiferent că vorbim despre bărbați sau femei.
O altă modificare este cea care se referă la vârsta de pensionare a bărbaților
Astfel spus, se dorește ca atât bărbații, cât și femeile, să poată ieși la pensie la aceeași vârstă, de 65 de ani. Asta nu e tot. Dacă se dorește acest lucru, atât bărbații, cât și femeile, pot continua să lucreze până la vârsta de 70 de ani.
” Art.46 ( 2 ) – Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. ( 1 ) pot opta pentru menținerea activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. ”
Noua lege a pensiilor va intra în vigoare luna aceasta
Conform News.ro, premierul Marcel Ciolacu a declarat că, noua lege a pensiilor va fi adoptată, în procedură de urgență, până pe data de 20 noiembrie. El a mai declarat public că, de la 1 ianuarie 2024, pensiile tuturor vor fi mărite cu 13,8 %, echivalentul inflației. Această creștere ar urma să fie prima din seria de majorări, a doua creștere fiind programată pentru 1 septembrie 2024. Conform premierului, în prezent sunt 4 765 000 de pensionare în România.
Toate aceste prevederi sunt puse pe masa de dezbateri, urmând ca, după avizare, să fie trimise la Parlament.
” Legea va fi înaintată Parlamentului și cred, în procedură de urgență că ea va trece până în 20 noiembrie și va fi trimisă la promulgare. Nu va fi afectată nicio pensie. Este exclus ca cineva să piardă vreun ban după recalculare.
O înregistrare video a declarației premierului, poți urmări aici.
Potrivit noii legi, valoarea pensiei se calculează astfel:
- punct de pensie – 81 de lei
- indexarea pensiei cu rata inflației – din ianuarie 2024, 13.8 %
- creștere în funcție de cuantumul salariului mediu brut
Bonusuri etapizate pentru cei care depășesc stagiul minim de pensionare
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, cel minim de 25 de ani, iar stagiul complet înseamnă 35 de ani. În funcție stagiul minim, se acordă chiar și bonusuri pentru cei care depășesc stagiul minim de pensionare.
Bonusurile se acordă astfel:
- 0.50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani de vechime
- 0.75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani de vechime
- 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani vechime
Conform acestei legi facultatea, stagiul militar și concediul de creștere copil vor fi considerate parte din vechimea de muncă.
S-ar putea să te intereseze și acest caz mediatizat, O “ mamă perfectă “ din online, criticată pentru felul în care își crește copiii