Elisabeth Alexandra Mary, cunoscută lumii întregi ca și Regina Elisabeta a II – a a Marii Britanii, s-a născut la data de 21 aprilie 1926. Majestatea sa s-a stins din viață în data de 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Multă lume îi va simți lipsa, dar în special familia sa numeroasă. Ea a lăsat în urmă 4 copii, 8 nepoți și 12 strănepoți.
Povestea de dragoste a Reginei avea să treacă la o nouă etapă în vara anului 1947. În luna Iulie a fost oficializată logodna prințesei Elisabeth cu locotenentul Marinei Regale, Philip Mountbatten, un fost prinț al Greciei și Danemarcei.
Cei doi s-au căsătorit în luna Noiembrie a aceluiași an
Ceremonia a avut loc la Westminster Abbey, în data de 20 Noiembrie. Înainte de nuntă, viitorul mire, locotenentul Philip Mountbatten a fost numit de către rege ( tatăl prințesei Elisabeth ) duce de Edinburgh, conte de Merioneth și baron Greenwich. Prințesa Elisabeth s-a căsătorit la vârsta de 25 de ani.
Regina Elisabeth și Prințul Philip au avut patru copii
Primul copil al cuplului și moștenitorul de drept al tronului, pe numele său Charles Philip Arthur George s-a născut la un an după căsătorie, în data de 14 noiembrie 1948. Al doilea copil, o fetiță pe nume Anne Elizabeth Alice Louise s-a născut în data de 15 august 1950.
După moartea tatălui său, prințesa Elisabeth a fost numită Regină. Ea a fost încoronată la Westminster Abbey în anul 1953, la data de 2 iunie.
Ulterior, primul copil al familiei regale a primit titlul de Prinț de Wales la 26 iulie 1958, când avea aproape zece ani.
Singura fetiță a reginei a primit titlul de prințesă în anul 1987, când avea 37 de ani
La data de 19 februarie 1960 s-a născut al treilea copil al familiei regale, Prințul Andrew Albert Christian Edward. El a fost numit Duce de York la 26 de ani.
Regina a dorit ca Prințul Philip să asiste la naștere
Ultimul copil, Prințul Edward Anthony Richard Louis s-a născut pe 10 martie 1964 și a fost numit Conte de Wessex și Viconte Severn în 1999, la vârsta de 35 de ani.
La nașterea sa a asistat și tatăl, Prințul Philip, care a devenit astfel primul tată regal din istorie care a asistat la nașterea copilului său.
Regina Elisabeta a II-a, între viața profesională și cea de familie
Programul încărcat al Reginei nu permitea ca aceasta să petreacă prea mult timp alături de copiii săi, fiind mai mult plecată pentru a își respecta obligațiile. Regina Elisabeth era plecată uneori și câteva luni de acasă, departe de copii.
Cea mai lungă perioadă departe de casă a fost de șase luni, în anul 1953
Cei doi copii pe care îi avea atunci, respectiv Prințul Charles ( în vârstă de cinci ani ) și Prințesa Anne ( în vârstă de trei ani ) au fost lăsați pe toată perioada în grija apropiaților și a bonelor. În creșterea copiilor a fost permanent implicată mama reginei.
Când nu era plecată, cel mai des familia era împreună dimineața, la micul dejun. Un apropiat al familiei regale, Martin Charteris, a descris felul în care regele și regina se purtau cu copiii ca fiind un mod retras, fără prea multe gesturi de afecțiune față de copii.
Deși nu putea să fie mamă cu ” normă întreagă ” reginei Elisabeth îi plăcea să fie mamă
Acesta a mai spus și că Regina nu voia să ia și copiii în călătoriile sale, deoarece credea că totul ar fi mult prea obositor pentru copiii atât de mici.
Bona familiei regale, Mabel a fost cea care a ajutat-o pe regină cu cei mici. Chiar dacă aceștia stăteau noaptea cu bona, Regina obișnuia să se trezească atunci când copiii plângeau. Regina Elisabeta a II-a, deși poate să pară imposibil din cauza vieții agitate, a alăptat toți cei patru copii ai săi.
Mamă înainte de toate: concediul de maternitate al Reginei
La nașterea celui de al treilea copil, Prințul Andrew, Regina a făcut ceea ce toate mamele ar trebui să facă: a intrat în concediu de creștere copil, pentru un an și jumătate. Aceasta i-a trimis o scrisoare bonei, în care i-a povestit puțin din bucuriile vieții de mamă:
Copilul înflorește și se îngrașă splendid. Este o mare bucurie pentru noi toți, în special pentru Andrew. El este complet fascinat. De fapt, el îl consideră proprietatea lui, spunându-i chiar lui Charles și Anne să ” vină să îmi vadă copilul „! Doamne, ce distractiv e să ai din nou un copil în casă! ”
Căsătoria Reginei Elisabeta a II-a cu Prințul Philip a durat aproape 74 de ani. Prințul Philip a murit în luna aprilie a anului 2021, la vârsta de 99 de ani.
Regina a murit înconjurată de familie
O lume întreagă este mai tristă de la auzirea veștii despre moartea Domniei Sale. În timpul celor 70 de ani de domnie, Regina Elisabeta a II-a a trecut și prin trei războaie. Pe lângă asta, ea a depășit record după record, fiind cel mai longeviv monarh al țării.
.