Povestea pe care urmează s-o citești, e o poveste reală a unei mame ca oricare alta, forțată de împrejurări mucoase și cu tuse, să petreacă timp de calitate cu al ei copil răcit, acasă. Este un fragment dintr-o viață de mamă.
„M-am tot laudat vreo lună că al meu copil a început grădinița și nu a captat nicio virozo-răcealo-sau ce-o mai fi la modă pe sezon. Dar și când s-a întâmplat a fost ca shaorma cu de toate: nas înfundat vreo două săptamâni, muci care ies sau care nu ies și stau în gât, o mică și drăguță conjunctivită plus o porție mare de tuse. Și ca desert au venit niște punguțe cu puroi în gât.
Dimineața
Mă trezesc. Afară noapte încă, dar hotărât și decisiv pun punct nopții de foieli, ațipit-trezit-ațipit, horcăieli, tuse, muci, plânset, schimbat bluzițe de 4 ori, iar tuse, iar muci și tot așa. Mă uit la ceas: e 5:38. Boooon, o cafea mare care să mă scuture de noaptea asta. Copilul meu e drepți și el la 6.30.
După o noapte glorioasă în care aveai senzația că a suferit enorm, se trezește vesel și cu chef de biscuiți cu cremă. După 10 minute mi-a băgat și un dans.
Deschid dulapul de la farmacia de acasă și încep: siropelul de dat înainte de masă, pastiluța de după, uleiuțul pentru tălpițe, alt uleiuț pentru piept, crema pentru năsuc, balsamul pentru gât.
Până la micul dejun băgăm un dans, două, trei, o pupăză și doi pitici, un alunel, un pod de piatră și un semafor vesel. După micul dejun deschid iar farmacia și încep: uleiul magic, spălăm ochișorii, punem apă magică în ei, siropuri, biluțe, balsamuri, cocktailuri, ceaiuri, muci, tuse, tuse, muci.
Până la prânz
Până la prânz casa e devastată de 3 ori și de 2 ori reorganizată. A treia oară n-am mai avut putere. Fix acum când e cu mine acasă, frustrată că am rămas cu munca în urmă, vrea să exploreze toate sertarele, să scoată tot din dulapuri.
Vrea să se joace doar cu mă-sa lângă el care să-l aplaude la orice face: Bravo, măi, mamă, ești grozav!!! Ce minune ai făcut tu acolo! Și dacă plec de lăngă el, am aflat că totul poate zbura.
Prânzul
Prânzul, odihnă! Stă jumătate de oră imobilizat în scaunul de masă. După 4 linguri îl aud: „aș vea alșeva să mânânc”. Mă înverzesc. După ce am gătit cum am putut, cu el pe masă, sub masă, pe scaun, cu făină în cap, cu orez întins pe jos, cu Marea Neagră pe parchet, să găsesc „alșeva să mânânce”!?!??
Termină și masa cu ceva șantaj și amenințări (scuze, dar n-am făcut facultatea de parenting). Iar siropele, iar uleiuri, iar biluțe, „suc magic cu vitamine” (aka siropul ăla de febră), iar sprayuri.
Somnul de amiază
Ca să-l aduc în poziție de somn e nevoie de adevărate abilități în arta comunicării, persuasiunii și a șantajului, într-un final disperat. Cu mare greu adoarme cu aspiratorul lui preferat în brațe, zumzăind.
Victorioasă ies să beau o cană mare cu cafea, să mănânc în fuga un sandviș și să deschid rapid laptopul crezând că am timp și creier disponibil să muncesc ceva. În timp ce făceam cafeaua mi-am amintit ca am uitat să-i dau fix siropelul al 9-lea cu extract rar din plante din 10 colțuri ale lumii. Bad mom, again!
Nu apuc nici bine să mă dezmeticesc și să iau două guri de mancare, că aud pe monitor: maaaaaaamiiiiiiii, cu plânsetele aferente. Fugi la comoară că tușește, că muci, că nervișori. Tu și așa aveai nevoie să mai dai câteva kile jos.
A adormit la loc. Cățărat pe mine. Cafeaua e pe comodă, la 2 metri distanță. Mă încurajez, cu optimism: las’ că pot să beau și mâine o cafea.
După somnul de amiază
După ce a dormit, a tușit, a miorlăit, iar a dormit, iar s-a trezit, nervișori, călare pe mine, în brațe, pe picioare…s-a trezit minunea, râzând la mine. Mai zi ceva…
Dăm pe modul sport din nou: gustărele, țopăim ca lepulașii, mergem căluț, facem puzzle, ninge cu puzzle, facem lego, zboară cu lego, cântăm și dansăm Oac, oac, diridam, Aram, șam, șam și multe alte hituri în top forty 0-3 ani.
Deja puterile mă cam lasă și am apelat la un ajutor de nădejde care mă mai ține calma și răbdătoare până îl bag pe micuț în pat: un pahar de prosecco. După acest pahar cerealele întinse în tot livingul pe jos și pe sus mi s-au părut chiar distractive.
Vine tati acasă!
Vine tati acasă! Bucurie maximă!
Cât stă cu el, eu mă duc să repar casa, să o fac locuibilă după o zi de război. După 5 minute de „relaxare”, singură în bucătărie, cu ușa închisă, vine țușpel cu o foaie în mână mândru tare că a desenat o fantomă. Bravo, artistul mamei!!!
După alte 3 minute vine cu olița să-mi arate că a făcut pipi. După altele 3, gata joaca cu tati. Și-a mutat cartierul general în bucătărie. El vrea cu mama. Credeți-mă, eu fac parte din categoria de mame care nu se supără deloc. Chiar sunt fericită dacă al meu copil lor preferă să petreacă timp cu tatăl lor decât cu mine. Deocamdată doar visez la asta.
Masa de seară o luăm toți împreună, eu mai mult obosită decât înfometată, copilul meu mai mult cu chef de joacă decât de mâncare. Îi pun o porție mare de legume preferate în față și în sfârșit mănâncă singur și bine.
Somnul de seară
Înainte de somn iar avem o tură de discotecă cu o trecere în revistă a principalelor hituri și cu participarea obligatorie a tuturor celor din casă la dans. Urmează siropelele, pastiluțele, pastila cu ulei, cea fără ulei, sucul magic, apa magică, sucul cu vitamine care dă putere, uleiul pentru tălpițe, balsamul pentru gât și restul din paharul de prosecco pentru mine, cel pe care mi l-am pus cu câteva ore în urmă.
După povestea cu Bobo care merge la plajă, spălatul dințișorilor și un masaj pe burtică, minunea mea adoarme, iar eu ies din cameră să stau 5 minute singură la un ceai și să nu mă gândesc la nimic. După 3 minute, mă trezesc cu el în bucătărie, m-a luat de mână și m-a dus în pat. Gata ceaiul, gata ziua, noapte bună! E și mâine o zi! Odihnește-te, Ileano că mâine ai treabă!”
Semnat:
Ileana – o mamă obișnuită, fără facultate de parenting
Cam așa arată o zi din viața celor mai multe mame atunci când copiii sunt bolnăviori. Te-ai întrebat vreodată însă cum sunt celebritățile în postura de mamă? Noi da! Așa că, am făcut un mic research și am ales să povestim despre Regina Elisabeta a II-a, din postura de mamă. Este cu siguranță un articol surprinzător! Găsești toate detaliile, chiar aici.