Probabil vei realiza asta încă din primele săptămâni de sarcină: încă de când bebelușul vostru este de dimensiunea unei semințe de mac, vă va schimba complet viața. Vei afla pe propria piele că, viața intimă obișnuită și cea din timpul sarcinii sunt două lucruri complet diferite. De ce? Modificările care au loc la nivel fizic și emoțional pentru o femeie însărcinată vor schimba felul în care privește intimitatea în cuplu. Pentru că apar schimbări majore pentru viitoarea mămică, percepția partenerul tău despre viața intimă se va schimba, inevitabil și ea.
Există două categorii de cupluri în timpul sarcinii: cuplul care are un apetit sexual mai puternic decât înainte de sarcină și cuplul care preferă să se abțină de la contactul intim pe timpul sarcinii. Ar trebui menționată totuși și o a treia categorie, în care partenerii vor lucruri diferite…
Unul din ei vrea mai des, celălalt e fericit dacă nu au deloc contact fizic. În acest caz lucrurile se complică, dar vom dezbate poate acest subiect pe larg într-un articol viitor…
Pe parcursul sarcinii, în cele mai multe cazuri, corpul femeii se schimbă foarte mult
Față mai mare, sâni mari, burta mare, fund mai mare, coapse mai mari, brațe mai mari, totul mai mare, dar absolut normal. În corpul tău crește o altă viață, așadar corpul se adaptează cum poate mai bine la schimbările majore din corpul. Aceste kilograme în plus nu vor rămâne pentru totdeauna. Acordă-ți timp să accepți transformările și să te simți bine în pielea ta de viitoare mămică.
Sexualitatea ta, dragă viitoare mămică, va fi puternic afectată de aceste schimbări fizice
La fel va fi și în cazul partenerului tău. Depinde de voi, ca și cuplu cum veți vedea aceste schimbări. Unii bărbați sunt mai atrași de formele pline ale femeii, alții pur și simplu nu. Unele femei se simt mai atrăgătoare când au forme, altele se cântăresc de trei ori pe săptămână să vadă cât de mult s-au îngrășat.
Toate aceste schimbări vor inhiba dorința de a vă apropia fizic. Este un lucru normal și deloc alarmant.
Nu sunteți nici primii, nici ultimii care aleg să nu aibă contact sexual pe perioada sarcinii
Tu și partenerul tău ați devenit, aproape peste noapte, viitori părinți ai unui copil. Din tinerii adolescenți, indiferent de vârsta din buletin, veți deveni curând adulți responsabili la propriu, de viața unui suflet, copilul vostru. Totul se va schimba pentru o perioadă. Este firesc să se întâmple asta.
Mulți părinți consideră că, dacă au contact sexual în timpul sarcinii îi pot face rău copilului. Așa să fie?
Ce se știe sigur este că sperma conține o substanță chimică ce poate dilata cervixul. Ține minte însă acest aspect pentru ultimele luni de sarcină. Până atunci, dacă nu ai o „sarcină cu risc crescut ” sau instrucțiuni clare de la medicul ginecolog de a evita contactul sexual, bucură-te de timpul petrecut ( încă ) în doi. Ascultă-ți corpul și comunică cu partenerul imediat ce simți disconfort de orice fel ar fi el, fizic sau psihic.
În primele luni de sarcină, singurul aspect ce s-ar putea schimba este sensibilitatea crescută la nivelul sânilor. Deși nu vor mai suporta greutatea unui corp de bărbat deasupra lor, atât timp cât sunteți puțin mai atenți la atingerea sânilor, nu e nevoie să inventați alte poziții sau să fiți exagerat de protectori.
Pe măsură ce sarcina evoluează, va fi nevoie de mici adaptări
Dacă stai întinsă pe spate, greutatea copilului îți va provoca disconfort, apăsând pe principalele artere din corp. Plus că, în această poziție ( poziția misionarului ) burta mare va face imposibilă penetrarea din față. Prin luna a 5-a de sarcină va trebui probabil să renunțați la această poziție. Bine că aveți de unde alege!
Oricare altă poziție care nu implică ” suprapunerea corpurilor ” va fi potrivită. Spre sfârșitul sarcinii, poziția ideală de penetrare va fi cea în care tu stai întinsă pe o parte, iar el este în spatele tău, în aceeași poziție ( poziția ” lingură ” ). Este o poziție intimă, ce favorizează o penetrare nu foarte adâncă și care vă va apropia foarte mult la nivel emoțional.
Dacă încă mai ai rețineri, îți spunem că, orgasmul ” gravid ” este mai intens și mai lung decât cel ” negravid „. Profită de această perioadă, nu ține mult! Ascultă-ți corpul și discută deschis cu medicul care îți monitorizează sarcina despre acest subiect considerat încă ” tabu „, dar atât de important pentru sănătatea noastră fizică și psihică.
Fiind pe aceeași temă, sarcina, te invit să citești un alt articol din Jurnalul de Sarcină: Adevărat sau fals? Mituri și superstiții în sarcină