“ NU ai voie “, “ NU se poate ”, “ NU țipa “, “ NU alerga “, “ NU pune mâna “, NU NU NU. Copiii aud foarte des cuvântul “ Nu “. Îl aud de la părinți, frați, bunici, educatoare, profesori, uneori chiar și de la străini. Te invit să îți imaginezi cum ar decurge 24 de ore în care să nu îi mai spui “ NU “ copilului tău. Cum adică? Simplu. Acest “ NU ” să fie înlocuit cu exact opusul său: “ ziua DA în familie “..
Da, știm, sună a ceva nebunesc și iresponsabil din partea părinților. Cum să spui “ DA “ la tot ceea ce vrea copilul? Cine știe ce nebunii poate să propună ?!
Garantez că, respectând anumite reguli ( enumerate mai jos ) și setând limite clare pentru toți participanții la joc, cele 24 de ore vor fi o serie de amintiri frumoase.
Știai că există chiar și o zi internațională pentru “ Ziua DA “ în familie? Tot mai multe familii aleg să petreacă 24 de ore fără a spune “ NU “ pe data de 12 Martie.
Regulament pentru “ Ziua DA “
Este important ca cei mici să citească sau dacă sunt mai mici să le fie citit și reamintit constant regulamentul jocului .
Deși jocul se intitulează ” ziua DA în familie “, copilul trebuie să știe că nu vei încuraja de niciun fel și nu vei “negocia situația” atunci când propune să spuneți DA la lucruri periculoase sau ilegale, timpul petrecut în fața ecranelor sau lucruri care depășesc bugetul alocat zilei respective ( stabiliți împreună bugetul )
De asemenea, părintele / părinții vor putea lua decizii pentru ceea ce se va întâmpla doar în acea zi, “Ziua DA în familie”, și nu și pentru zilele următoare.
Prin joacă stimulăm copiii să scrie
Fiecare copil și părinte va scrie pe câte un bilețel ceea ce dorește să facă în acea zi, iar apoi se vor extrage 8 – 10 bilețele cu activități. Dacă activitățile propuse respectă regulile, toată lumea va spune “ DA “ la activitatea respectivă și astfel va începe, oficial, “ ZIUA DA “ în familie . Cu acordul tuturor părților implicate, ordinea și bilețelele se pot schimba în funcție de preferințe / voturi.
Idei de “activități altfel” ce pot fi propuse de părinți sau copii în ” ziua DA „
Mic dejun la cină
Copiii vor să mănânce la cină ceea ce mănâncă de obicei la micul dejun? Sigur că DA, se poate. Pregătim clătite, iaurt, biscuiți, omletă, etc.
Înghețată la micul dejun:
Ooo DA! “ Să fie cu extra topping? Alune măcinate, bucățele crocante de ciocolată, frișcă, sirop de caramel?! Atât de multe opțiuni perfecte pentru ziua excepțiilor de la regulă.
Și excepțiile continuă: “ Mamiiii putem lua micul dejun în pat? Te rrroooogg”
Noaptea în cort
“ Mamiii, tatiiii putem dormi în cort? “ Cine spune că se poate dormi în cort doar în aer liber? Cine spune că trebuie un cort sofisticat, mare și scump? E „ziua Da”, puteți face cum vreți voi. Dacă nu aveți deja unul, puteți face chiar voi un cort/cazemată chiar în livingul vostru!
Cina servită pe pătură, pe podea este “ cireașa de pe tort “! Toate acestea vor fi amintiri atât de speciale pentru toată familia!
Dans în sincron
Toată lumea la dans! Toți membrii familiei vor dansa în sincron pe o melodie, coregrafia fiind stabilită de comun acord cu toți participanții. Nu uita să filmezi momentul!
“ Mami, Tati, putem lua un cățel?! “
Copiii iubesc animalele. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine! De căței vorbim, bineînțeles! Mulți, mulți căței de iubit și de mângâiat găsiți la adăposturile de animale. Pentru o zi, copiii pot avea grijă și se pot juca nu doar cu unul, ci cu mai mulți căței. Vor vedea astfel și ce înseamnă, cu adevărat, să ai un cățel.
De mâine lucrurile vor intra în normal
Nu uita să faceți o poză de familie la sfârșitul zilei, sperăm noi, obosiți și fericiți. Pentru a menține entuziasmul copiilor, puteți repeta experiența o dată sau de două ori pe an.
Tips and tricks pentru părinți: cum poți spune “ NU “ folosind alte cuvinte?
Copiii, indiferent de vârstă, au o imaginație fantastică, mai ales când este vorba de un joc. Pentru că vor apărea și situații în care, din diverse motive bine întemeiate va trebui să refuzi elegant propunerea copilului, îți vom explica cum să faci acest lucru fără a folosi cuvântul “NU”.
Iată care sunt sugestiile noastre:
- Da, putem încerca asta mai târziu.
- Hmmm o să mă gândesc la asta
- Ce spui dacă, în loc de ……. facem / mergem la ……… ?
- Ok, o să discutăm mai târziu despre asta
- Cred că e foarte bună ideea ta, dar ne depășește bugetul pentru ziua de astăzi. Putem încerca să …..
În speranța că v-au plăcut sugestiile noastre, vă dorim să petreceți frumos aceste 24 de ore în familie, cu multe zâmbete și amintiri frumoase!
Distribuie și prietenilor articolul pentru a se putea bucura și ei de această experiență, ” ziua DA „!
Citește și Până când un parenting modern? Despre limite și alte lucruri înțelese greșit