Momentul în care decizi să îți obișnuiești copilul să facă la oală poate fi determinat de mai mulți factori: competiția între mame, orgoliul personal, sfaturile și recomandările primite de la bunici, situația financiară sau pur și simplu că așa consideri tu că este momentul.
Oricare ar fi motivul, dintre cele enumerate sau nu, trebuie să știi că medicii nu recomandă forțarea sau învățarea copilului să facă la oliță decât după vârsta de 2 ani. Altfel pot apărea, în timp, probleme de sănătate, deloc de neglijat.
Cum a renunțat copilul meu la scutec?
În cazul copilului meu, renunțatul la scutece pe timpul zilei (noaptea încă mai sunt necesare) a venit natural, la 2 ani și jumătate. El a cerut să facă la toaletă, după ce m-a văzut pe mine. Era foarte amuzat că mă imită pe mine. De atunci, pe timpul zilei nu a mai avut scutec.
Face la oală sau la toaletă, în funcție de ce e mai la îndemână. În schimb, pentru caca cere tot timpul să îi pun scutec, nu vrea nicicum altfel. Am încercat să rezist presiunilor externe și să am încredere în propriul instinct și în copilul meu, să îl las să fie pregătit.
Auzisem tot felul de povești despre renunțatul forțat la scutec și nu am fost de acord. Copii ai prietenelor mele, ba s-au constipat și 2 zile n-au mai ieșit, ba se țineau până în ultimul moment și apoi făceau pe ei, dând apoi în niște infecții urinare de toată frumusețea. Am decis, fără să mă informez dacă așa e corect, să aștept până va dori el să renunțe. Ulterior am aflat că procedez corect.
Medicii susțin că educarea copilului prea devreme să folosească olița, poate aduce cu sine probleme de sănătate ulterioare. Aceștia consideră că acest proces nu trebuie grăbit, ci din contra, cel mic ar trebui lăsat să-și facă nevoile atunci când simte, fără nicio restricție, fără a încerca să se abțină.
De ce medicii recomandă: Nu îți forța copilul să facă la oliță înainte de 2 ani?
Dr. Steve Hodges oferă exemple și recomandări prin prisma experienței sale clinice pe care o are cu copiii. El spune că a îl obliga pe copil să se abțină până în momentul în care părintele observă că are nevoie de a merge la baie, este inuman deoarece sistemul digestiv al micuțului este încă sensibil și nu ar trebui forțat sau constrâns în niciun fel.
Doctorul Hodges mai afirmă că abținerea cronică este un obicei dăunător, și, din experiența lui, copiii antrenați devreme, mai ales înainte de vârsta de 2 ani, sunt mai predispuși în a dezvolta acest obicei decât copiii instruiți în jurul vârstei de 3 ani. Deși, copiii instruiți mai târziu, cu siguranță, nu sunt imuni față de abținere, iar cei instruiți devreme nu sunt destinați să ajungă să se țină.
La copiii antrenați la oliță, abținerea cronică este cauza principală a tuturor problemelor viitoare ce țin de toaletă, inclusiv probleme de pipi și caca din timpul zilei, udarea patului, frecvența urinară, infecții ale tractului urinar, probleme cu prostata la maturitate. Cercetarile publicate, inclusiv un studiu din 2012 publicat în “Urology”, demonstrează că atunci când rezolvi constipația la copii și îi previi de la a se ține, accidentele și episoadele de udare a patului încetează aproape mereu.
Ce probleme de sănătate poate aduce cu sine această antrenare precoce la oliță?
Ce se întâmplă de fapt atunci când un copil își antrenează mușchii care lucrează împotriva rezistenței? Este similar cu ce se întâmplă când îți antrenezi mușchii la sala de gimnastică. Ei ajung mai groși și mai puternici împiedicând eliminarea ușoară a materiilor fecale.
Atunci când vorbim de o vezică urinară mai groasă, lucrurile stau și mai rău decât în cazul mușchilor. Vezica are o capacitate mai mică și mecanismul de senzație nu mai funcționează corect. Când un copil se abține și întârzie urinarea, peste luni și ani, peretele vezicii urinare devine mai muscular. Vezica urinară poate ajunge atât de puternică și iritabilă, încât se golește fără nicio intervenție a copilului.
Constipația
O problemă foarte des întâlnită la copilașii care sunt forțați să renunțe la scutec este constipația. Este din cauza faptului că și-au forțat mușchii sfincterului abținându-se atunci când simțeau nevoia de a-și face nevoile.
Dacă până mai ieri, își făceau nevoile într-un mod relaxat de câte ori le cerea organismul lor mic, dintr-o dată sunt puși în fața a ceva nou, li se ia scutecul. Copilul, simțindu-se bulversat, poate refuza să facă la oală din cauză că nu-și găsește acel confort cu care era obișnuit și care îl ajuta pe el în acele momente.
Nu ați observat că mai toți copiii au ritualul lor propriu când vine vorba de caca? Al meu îmi cere să-i pun scutec și se duce să facă în camera lui, în mijlocul covorului. Nepotul meu se ascundea în dulap. Copilul unei prietene se ducea în camera lui, închidea ușa și se ținea de marginea patului. În momentul în care cumnata mea a decis să renunțe la scutec, nepotul meu s-a blocat și 2 zile nu a făcut caca.
Hemoroizii sau prolapsul rectal
Deși pare incredibil și copiii mici pot face hemoroizi sau prolaps rectal. Mulți medici cred că motivul pentru care copiii se confruntă cu afecțiuni precum prolapsul rectal de la o vârstă fragedă este utilizarea timpurie a oliței.
Există părinți care își pun copiii la oală chiar și înainte de a împlini 1 an cu scopul de a se obișnui. Îi lasă să se joace pe oală perioade lungi de timp. Medicii spun că poziția de pe toaletă sau de pe oală nu este cea mai indicată, mai ales pentru copilașii care au până într-un an.
Chiar o prietenă de-a mea mi-a zis că al ei copil de 3 ani a făcut hemoroizi. A descoperit împreună cu medicii la care a fost că sunt din cauza faptului că a fost forțat la creșă să stea foarte des pe oală și să nu se ridice până nu face. Ea era foarte mulțumită că personalul de la creșă l-a dezvățat de scutece până când a început să se confrunte cu hemoroizii. Acum, cu o alimentație corespunzătoare, spălat la fund și nu șters cu șervețele umede sau hârtie igienică, copilul este mai bine.
Infecții ale tractului urinar
Învățați să folosească olița destul de devreme, copilașii învață să se și abțină până când cineva se arată disponibil să îl ajute. Deseori disponbilitatea noastră nu coincide cu nevoia lor. Așadar cu cât mai rar face copilul pipi, cu atât favorizează apariția bacteriilor cauzatoare de infecții urinare să se strecoare până la vezică.
Se întâmplă ca tu, ca mamă, să te iei cu alte lucruri, să uiți uneori să îl pui des la oală, să îi ceri lui să îți zică când are nevoie și el se ia cu joacă și uită. În timp ce tu ești fericită că al tău copil a învățat să se abțină poate și câteva ore de la a face pipi, acest lucru reprezintă, de fapt, o îngrijorare care îi va afecta atât tractul urinar, cât și sistemul digestiv.
A antrena și a forța copilul să facă la oliță este cu atât mai dăunător cu cât vârsta este mai mică. Sunt părinți care se laudă că și-au învățat copiii să facă la oliță înainte de a împlini copilul 1 an. Acest lucru nu constiuie în niciun caz o laudă!
Tu la ce vârstă ți-ai pus copilul la oliță?